• Κάσσα Όλγα

Επιλέγοντας κατάλληλα υποδήματα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Ενημερώθηκε: 25 Ιουν 2020


Το νέο μας άρθρο είναι αφιερωμένο κατ’ αποκλειστικότητα στα άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και τα κριτήρια για την αγορά σωστών υποδημάτων για αυτούς γίνονται πολύ πιο αυστηρά, καθώς συντρέχουν περισσότερα προβλήματα υγείας.

Στο 90% των περιπτώσεων αυτοί που καλούνται να επιλέξουν ένα καινούργιο ζευγάρι παπουτσιών για τον ηλικιωμένο είναι είτε τα παιδιά τους, τα οποία κατέχουν και τον παράλληλο ρόλο του φροντιστή, είτε το στενό τους οικογενειακό περιβάλλον.


Όταν αγοράζουμε υποδήματα για μεγάλους ανθρώπους πρέπει να έχουμε γενικά στο μυαλό μας δύο βασικούς κανόνες:


1) Δεν αγοράζουμε παπούτσια για εμάς! Οπότε ξεχνάμε μονομιάς τι σχέδιο και τι φόρμα υποδημάτων αρέσει σε εμάς…

2) Ψάχνουμε κάτι που θα παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια στον ηλικιωμένο εκτός αλλά και εντός σπιτιού!


Ποια υποδήματα όμως μπορούν να θεωρηθούν ως ιδανικά για να καταλήξουμε στην αγορά τους; Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να εστιάσουμε την προσοχή μας στη γενικότερη εικόνα της κινητικής συμπεριφοράς που παρουσιάζει ένας ηλικιωμένος στις καθημερινές του δραστηριότητες .

Ο γερασμένος άνθρωπος δε δύναται να έχει σταθερότητα κατά τη βάδιση και αυτό οφείλεται κυρίως στα προβλήματα της υγείας του . Σε προχωρημένη ηλικία παρουσιάζει προβλήματα όρασης, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολία προσανατολισμού, νευρολογικές διαταραχές, οργανική αδυναμία από χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές και πόνους σε κόκκαλα και αρθρώσεις – παράγοντες που τον δυσκολεύουν να περπατήσει με ασφάλεια και σιγουριά.

Έχετε παρατηρήσει πως κυκλοφορούν οι ηλικιωμένοι όταν δεν συνοδεύονται από κάποιον; Περπατάνε πολύ αργά, συνήθως πάνε να περάσουν το δρόμο χωρίς να καταλαβαίνουν από ποια φορά είναι το ρεύμα των διερχόμενων αυτοκινήτων και κάτι που σίγουρα βλέπετε καθημερινά είναι ότι στα πεζοδρόμια πάντα περπατάνε στη μέση και ποτέ δεν πιάνουν την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά. Όχι - δεν είναι ότι δεν θέλουν να κάνουν χώρο για εμάς τους άλλους! Νιώθουν ότι βαδίζοντας στη μέση έχουν μεγαλύτερη σιγουριά και ισορροπία, οπότε και να πέσουν θα βρεθούν σε μία σταθερή επιφάνεια.

Η γενική τους αυτή εικόνα δημιουργεί έναν βασικό οδηγό απαραίτητων κριτηρίων για να οδηγηθούμε στην αγορά του σωστού παπουτσιού. Θέλουμε λοιπόν ένα παπούτσι που να είναι άνετο, ελαφρύ, ανατομικό, να αγκαλιάζει σωστά τα πόδια, να είναι αντιολισθητικό, να είναι κατασκευασμένο από μαλακό υλικό για να μην πιέζει τις αρθρώσεις και να μπορεί ο ηλικιωμένος να το βάζει αν χρειαστεί και μόνος του χωρίς δυσκολία, αν ο φροντιστής του για κάποιο λόγο δεν είναι παρόν! Σωστά;

Παρόλο που σε ένα άρθρο σίγουρα δεν μπορούμε να αναφερθούμε αναλυτικά και εκτεταμένα σε όλες τις ιδιαιτερότητες των υποδημάτων της τρίτης ηλικίας, επιλέξαμε να χωρίσουμε σε πέντε γενικές ενότητες τις ανάγκες τους βάση εποχής και συγκεκριμένων περιστάσεων, προκειμένου να παρουσιάσουμε τις ιδανικότερες λύσεις που προτείνουμε για να γίνουν σωστές επιλογές. Ας τις δούμε λοιπόν:

1) Χειμωνιάτικα υποδήματα


Είναι ίσως η δυσκολότερη κατηγορία υποδημάτων για την τρίτη ηλικία, δεδομένου ότι δεν μπορούν να δεχτούν το οτιδήποτε τους περιορίζει ή τους πιέζει. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας μπορούμε να πούμε ότι ακόμα και για το άτομο που τα συνοδεύει όταν πάνε να αγοράσουν χειμερινά παπούτσια είναι δύσκολο να κατανοήσει από τις αντιδράσεις του ηλικιωμένου τι του κάνει και τι όχι. Ο μεγάλος άνθρωπος δεν μπορεί να συγκρατήσει πολλές πληροφορίες όταν δοκιμάζει πολλά παπούτσια και αν βρεθεί στη θέση να δοκιμάσει 4 με 5 ζευγάρια δεν θυμάται ποιο του κάθονταν πιο καλά. Το ιδανικότερο λοιπόν είναι ο συνοδός να δώσει από την αρχή όλες τις σημαντικές πληροφορίες στον εκάστοτε πωλητή (νούμερο παπουτσιού, ιδιαιτερότητες του ηλικιωμένου) ώστε η διαδικασία αγοράς του νέου παπουτσιού να μην γίνει κουραστική για κανέναν.


Τα ιδανικότερα υποδήματα είναι εκείνα που έχουν πόρους που αναπνέουν (όπως τα δερμάτινα) και εκείνα που είναι αερόσολα και ανατομικά. Για τις γυναίκες προτιμήστε αυτά που έχουν λίγο τακούνι για να υποστηρίζουν σωστά τη μέση και τη σπονδυλική στήλη, όσα έχουν σόλα από καουτσούκ για να μη γλιστράνε και αποφύγετε όσο μπορείτε τα κορδόνια που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Αντί αυτών επιλέξτε καλύτερα κάτι που να έχει velcro κουμπώματα. Για τους άντρες ιδανικά είναι τα χειμερινά μοκασίνια ώστε να μπαίνουν εύκολα και για το πολύ κρύο τα κοντά μποτάκια με διπλό φερμουάρ για να βάζουν τα πόδια τους μέσα χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουν ιδιαίτερη δύναμη. Ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό εργαλείο είναι το γνωστό σε όλους ως <<κόκκαλο>> το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο να βάζουν τα παπούτσια από μόνοι τους, αρκεί να είναι μεταλλικό και μισό μέτρο σε μήκος γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στο να σκύψουν.

2) Καλοκαιρινά υποδήματα


Στην κατηγορία αυτή οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη δεκτικότητα όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα καινούργιο ζευγάρι, γιατί νιώθουν ότι δεν τους εγκλωβίζουν όπως τα χειμωνιάτικα. Παρόλα αυτά δείχνουν να αποφεύγουν υποδήματα που τους δυσκολεύουν στην καθημερινή τους εφαρμογή. Για το λόγο αυτό τα πέδιλα για τις γυναίκες, ακόμα και αυτά που είναι με χαμηλό πάτο και δεν τις κουράζουν τα αποφεύγουν ή δυσανασχετούν όταν έχουν λουράκια για κούμπωμα γιατί δυσκολεύονται να τα κουμπώσουν. Ιδανικά είναι εκείνα που έχουν velcro κουμπώματα ή είναι ευρύχωρα μπροστά και έχουν ένα μόνο λουράκι που δένει πίσω και πάνω από τη φτέρνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι τα πόδια στις γυναίκες πρήζονται περισσότερο – πόσο μάλιστα στις ηλικιωμένες, οπότε καλό είναι το σημείο του κου ντε πιε να είναι ελεύθερο ή να καλύπτεται από ρυθμιζόμενο κούμπωμα.


Για τους άντρες αν έχουν γενικότερη αστάθεια, καλό είναι να προτιμούν καλοκαιρινά πέδιλα τα οποία είναι κλειστά μπροστά, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι όποιοι τραυματισμοί στα πόδια από στραβοπατήματα στο δρόμο, ή τα πέδιλα που έχουν τριπλά velcro κουμπώματα για να ασφαλίζουν σωστά τα πόδια τους στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Αν οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στη θάλασσα επειδή τους αρέσει ή τους το έχει υποδείξει γιατρός για την αντιμετώπιση ρευματικών παθήσεων, ιδιαίτερα βοηθητικά είναι τα λαστιχένια παπουτσάκια που τους βοηθάνε να ισορροπήσουν στην αμμουδιά αλλά και στην είσοδό τους στο νερό , προστατεύοντας έτσι τα πόδια τους από τυχόν εκδορές και πληγές.

3) Παντόφλες


Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι και πολλά από αυτά προκύπτουν στους ηλικιωμένους από τις λανθασμένες παντόφλες που φοράνε. Στις ανοιχτές παντόφλες είτε αυτές είναι χειμερινές είτε είναι καλοκαιρινές δεν είναι δύσκολο σε μία απρόσεχτη κίνηση να διπλώσουν τα πόδια με αποτέλεσμα την επερχόμενη πτώση. Παντόφλα που δεν αγκαλιάζει το πόδι ενός μεγάλου ανθρώπου και δεν έχει σταθερή σόλα είναι επικίνδυνη! Και στους άντρες αλλά και στις γυναίκες καλό είναι για το χειμώνα να παίρνουν κλειστές παντόφλες έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη σταθερότητα στη βάδιση και το καλοκαίρι για τις γυναίκες ιδανικές είναι εκείνες που έχουν κουμπώματα velcro γιατί τα πόδια πρήζονται περισσότερο, ενώ οι άντρες καλό είναι να προμηθεύονται σαγιονάρες με δερμάτινο εσωτερικό πατάκι, γιατί το ιδρωμένο πόδι γλιστράει πιο δύσκολα.

4) Υποδήματα άθλησης


Οι γιατροί συνιστούν την άσκηση και την άθληση ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Η γυμναστική στους ηλικιωμένους βοηθά θετικά σε πολλά επίπεδα. Βελτιώνει την πνευματική αφύπνιση, μειώνει το ρίσκο για ασθένειες, καταπολεμά την ατροφία των μυών, κρατά σταθεροποιημένο το σωστό βάρος και βοηθά στη διατήρηση της καλή ψυχικής διάθεσης.

Αν ο ηλικιωμένος δεν μπορεί να ακολουθήσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα άθλησης, μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμά του ένα ήπιο καθημερινό περπάτημα. Σε κάθε περίπτωση τα αθλητικά παπούτσια που θα επιλέξει πρέπει να είναι στο σωστό νούμερο και να έχουν καλή υποστήριξη στους κραδασμούς για να μην προκληθούν γενικευμένοι πόνοι στα κόκκαλα.

Επιπρόσθετα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά για να μην τον ζορίζουν και η δοκιμή τους να γίνεται με τις κάλτσες που συνήθως φοράει για να επιλέξει τη σωστή φόρμα. Καλό είναι τέλος οι ηλικιωμένοι να προτιμούν αθλητικά υποδήματα που έχουν στρογγυλεμένη μύτη στο μπροστινό τους τμήμα, για να νιώθουν πιο άνετα στην εντατική βάδιση.

5) Υποδήματα ειδικών κατηγοριών


Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει κυρίως τα ιατρικά και παραφαρμακευτικά υποδήματα, τα οποία σίγουρα είναι πιο ακριβά αλλά εξυπηρετούν εξειδικευμένα περιστατικά και παθήσεις. Ένα πόδι, ένα γόνατο ή μια μέση που έχει χειρουργηθεί χρειάζονται παπούτσια ειδικών προδιαγραφών. Το ίδιο απαιτείται και στην περίπτωση της αποκατάστασης μετά από σοβαρά περιστατικά όπως σπασίματα, βαριές θλάσεις, μετατοπίσεις οστών κτλ. Στους μεγάλους ανθρώπους επειδή η ανάρρωση μετά από επεμβάσεις ακολουθεί αργούς ρυθμούς και τις περισσότερες φορές δεν επανέρχονται ποτέ στην αρχική τους κατάσταση, οφείλουμε να επιλέξουμε υποδήματα τα οποία δεν θα χειροτερεύσουν τα δεδομένα της νέας κατάστασης που επήλθε.


Σύνταξη/Επιμέλεια κειμένων: Κάσσα Όλγα

301 προβολές0 σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΗΛ: +30.210 7701250 / INFO@THESHOEFACTORY.GR
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΜΟΥΣΚΟΥ 6 - 8 & ΠΕΡΣΕΠΟΛΕΩΣ ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΤΚ 15771

αρχείο λήψης.png
logo_mous3.jpg

©2018 by theshoefactory.gr. Proudly created by intelligent corporation

0
  • theshoefactory.gr facebook
  • THE SHOEFACTORY.GR INSTAGRAM
  • THESHOEFACTORY.GR TWITTER
  • THESHOEFACTORY.GR PINTEREST
THE SHOE FACTORY, THESHOEFACTORY.GR, παπουτσια αντρικα και γυναικεια, παδικα παπουτσια, μεγαλες πρσφορες σε παπουτσια